Nasz serwis używa plików cookies, aby lepiej spełniać Państwa wymagania. Szczegółowe informacje o plikach cookies można znaleźć w naszej Polityce Prywatności. Kontynuując przeglądanie serwisu bez zmian ustawień przeglądarki akceptują Państwo zapisywanie plików cookies.

Polska wersja językowa Angielska wersja językowa Niemiecka wersja językowa

Noc Sów 2021…

W tym roku Noc Sów przypada: 27/28 lutego. To jedyne takie wydarzenie w Polsce. Warto wiedzieć, że pod koniec zimy te ptaki są najbardziej aktywne – rozpoczynają swój okres godowy i pohukują. Nieraz brzmi to bardzo groźnie. Usłyszeć podobne dźwięki nocą w lesie, to nie lada przeżycie. W okresie pandemii niestety nie możemy razem wybrać się do lasu, żeby posłuchać głosu sów. Jednak znaleźliśmy inny sposób na odnotowanie „sowiego święta”. Specjalnie z okazji „Nocy Sów” – z dedykacją dla Drawieńskiego Parku Narodowego, a tym samym dla wszystkich naszych turystów – o sowach, ich życiu i zwyczajach opowiada dr Andrzej Kruszewicz, Dyrektor ZOO w Warszawie. Posłuchajcie…

Przy okazji „Nocy Sów” warto odnotować, które z nich występują w Drawieńskim Parku Narodowym. Oto spis „sowich mieszkańców”, przygotowany przez Szymona Śródeckiego z Sekcji Monitoringu DPN.

Puchacz Bubo bubo

Puchacz jest największą sową występującą w Polsce. Liczebność puchacza w Drawieńskim Parku Narodowym szacuje się na 2-3 pary lęgowe.

 Puszczyk Strix aluco

Puszczyk jest najliczniejszym gatunkiem sowy występującym w Drawieńskim Parku Narodowym. Spotykany jest regularnie na terenie całego Parku. Jego liczebność w DPN szacuje się na 35-45 par lęgowych.

 Uszatka zwyczajna Asio otus

Uszatka zwyczajna bardzo często zamieszkuje lasy w pobliżu terenów otwartych, zagajniki wśród pól uprawnych lub większe parki z drzewami iglastymi. W Drawieńskim Parku Narodowym nie jest liczna; jej populację szacuje się na 0-2 pary lęgowe.

 Włochatka Aegolius funereus

Włochatka nie jest gatunkiem sowy licznie występującym w Drawieńskim Parku Narodowym. W trakcie prowadzonych monitoringów gatunek ten stwierdzany jest bardzo rzadko. Na podstawie posiadanych danych, liczebność włochatki w Drawieńskim Parku Narodowym szacuje się na 2-3 pary lęgowe.

Sóweczka Glaucidium passerinum

Sóweczka jest najmniejszym gatunkiem sowy występującym a Polsce. Liczebność sóweczki w Drawieńskim Parku Narodowym szacuje się na 3-5 par lęgowych.

Puchacz jest największą sową występującą w Polsce. Sowy bardzo trudno sfotografować. Jedno ze zdjęć poniżej tłumaczy dlaczego? Mimo to, udało nam się zrobić kilka zdjęć puchacza w  Drawieńskim Parku Narodowym.

 

Zapraszamy do Drawieńskiego Parku Narodowego…

Opracowała: J. Osińska, Dział ds. Edukacji DPN

Współpraca: Sz. Śródecki, Sekcja Monitoringu DPN

Zdjęcia puchacza: M. Domagała, R. Czeraszkiewicz, J. Gizicki

Drukuj
Unia Europejska app app Bądź bezpieczny Karmnik Park Dzieciom

Szukaj

Galeria

  • Perkoz dwuczuby, fot. Marcin Bielatko
  • Wydra, fot. C. Korkosz
  • Gągoły, fot. Elżbieta Hołubczat
  • Wydra, fot. Ł. Łukasik
  • Łabędź niemy, fot. Marcin Bielatko
  • Stara Węgornia, fot. Marcin Bielatko
  • Wyspa "Lech" na jez. Ostrowieckim, fot. Marcin Bielatko
  • Drawa, fot. Marcin Bielatko
  • Czapla siwa, fot. Marcin Bielatko
  • Bielik, fot. Marcin Bielatko

Newsletter

Będziemy informować Cię o nowościach w serwisie oraz ważnych wydarzeniach w Parku.

Kontakt

Drawieński Park Narodowy,
ul. Leśników 2, 73-220 Drawno,

tel.: (095) 768 20 51,

       (095) 768 20 52

fax: (095) 768 25 10

email: [email protected]