Nasz serwis używa plików cookies, aby lepiej spełniać Państwa wymagania. Szczegółowe informacje o plikach cookies można znaleźć w naszej Polityce Prywatności. Kontynuując przeglądanie serwisu bez zmian ustawień przeglądarki akceptują Państwo zapisywanie plików cookies.

Polska wersja językowa Angielska wersja językowa Niemiecka wersja językowa

Ferie z DPN, 2021 – słodki finał…

 „Ciasteczkowy piątek”

Na zakończenie Ferii, 2021 - z Drawieńskim Parkiem Narodowym, zapraszamy Was do zabawy w Cukiernika – Czarodzieja. Właśnie tak – Czarodzieja i nie ma tu żadnej przesady, ani przekłamań, bo jak inaczej nazwać przemianę kilku łyżek cukru, mąki, jajek, przypraw i miodu w przepyszne korzenne ciasteczka? A zatem Cukiernicy – Czarodzeje, różdżki (łyżki i inne „mieszadła”) w dłoń. Wyczarujcie w swoich alchemicznych pracowniach (czyli w „maminej” kuchni) słodkości o bajkowym smaku. Pamiętajcie, aby pracować pod okiem Starszego Mistrza - Czarodzieja (Mama, Babcia,…). Będzie bezpieczniej i raźniej, bo z czarami nie ma żartów. Działajcie według zamieszczonej  instrukcji:

Czego potrzebujemy:

  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego, ksylitolu lub innego dostępnego
  • 1 jajko
  •  łyżeczka sody oczyszczonej
  •  80 g masła
  •  2 czubate szklanki mąki
  • 2 łyżki przyprawy korzennej

Dodatkowo: głęboka miska, wałek do wałkowania ciasta, stolinica oprószona mąką, foremki do ciastek – w naszym przypadku oczywiście mocno przyrodnicze, ewentualnie, dodatkowe, chętne ręce do pracy

Zaczynamy od połączenia masła, cukru i miodu i roztopienia ich na wolnym ogniu – następnie studzimy.

Następnie w głębokiej misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy również wystudzone masło z miodem i cukrem. Składniki zagniatamy, aż powstanie nam gładka masa, formujemy kulkę.

Na przygotowanej wcześniej stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość ok 2 mm wykrawając wybrane kształty. Kolejno przenosimy je delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pozostawiając ją tam na 7 minut. Delektujemy się w tym czasie unoszącym się korzennym zapachem, rozwałkowując kolejna porcję ciasta.

Po upływie wskazanego czasu wyciągamy ciasteczka i studzimy je. Można je udekorować według upodobań.

 Życzymy smacznego

 

Opracowała: Joanna Osińska,
a „słodki projekt” i wykonanie – Anna Farbotko, Dział ds. Edukacji DPN

Drukuj
YouTube Facebook Instagram
Unia Europejska app app Bądź bezpieczny Park Dzieciom

Szukaj

Galeria

  • Drawa, fot. Marcin Bielatko
  • Perkoz dwuczuby, fot. Marcin Bielatko
  • Rezerwat Radęcin, fot. Marcin Bielatko
  • Czapla siwa, fot. Marcin Bielatko
  • Zimorodek, fot. Przemysław Wiśniewski
  • Wyspa "Lech" na jez. Ostrowieckim, fot. Marcin Bielatko
  • Łabędź niemy, fot. Marcin Bielatko
  • Storczyki, fot. Marcin Bielatko
  • Gągoły, fot. Elżbieta Hołubczat
  • Rzeka Drawa- Jesień, fot. Marcin Bielatko

Newsletter

Będziemy informować Cię o nowościach w serwisie oraz ważnych wydarzeniach w Parku.

Kontakt

Drawieński Park Narodowy,
ul. Leśników 2, 73-220 Drawno,

tel.: (095) 768 20 51,

       (095) 768 20 52

fax: (095) 768 25 10

email: [email protected]